Cayenne

Cayenne, mijn eerste Franse basset. Een schitterend karakter, waarmee ze het hart van mij en vele anderen heeft veroverd. Een echte basset, ook qua karakter: altijd in voor het jagen op konijnen of spelen met een balletje. En als je geen zin hebt, dan weet ze je met haar eindeloze enthousiasme wel zover te krijgen. Bij tijd en wijle behoorlijk eigenwijs, maar uiteindelijk luistert ze altijd. Ook voor kinderen is ze altijd lief, met haar grote oren en enthousiaste voorkomen heeft ze altijd aanspraak.

Helaas is afgelopen voorjaar een hartruisje bij Cayenne geconstateerd. Na het maken van een echo bleek dat er geen duidelijkheid was of het zou gaan om een aangeboren afwijking, erfelijk of een ouderdoms probleem. Voor een ouderdoms probleem (slijtage) is Cayenne officieel veel te jong (3 1/2 jaar), dit zou je pas verwachten na een leeftijd behaald te hebben van  6 á 8 jaar. Ook erfelijk is niet bewezen. Als het zou gaan om een aangeboren afwijking is het vreemd dat deze pas op een leeftijd van 3 1/2 jaar bij een jaarlijkse enting geconstateerd is. Er zijn tot op heden geen meldingen van broetjes, zusjes of andere familieleden van Cayenne met een dergelijk probleem.

Om risico’s te voorkomen is Cayenne gesteriliseerd. Dat betekend dus dat Cayenne niet meer gebruikt kan worden voor de Kennel. Uiteraard zal zij altijd het boegbeeld  van mijn kennel blijven. Zij is en zal altijd La Grande Charmeuse zijn…

Gezien mijn huidige situatie wil ik eerst mijn lopende studie afmaken voor ik een nieuwe teef ga zoeken om mijn kennel mee te starten.

Overigens, als je haar zoekt in een grote groep bassets dan kun je haar herkennen aan de karakteristieke bruine vlek op haar neus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *